L’insularitat, la llunyania d’Europa i África per la seva cèntrica situació a la Mediterrànea occidental, l’influència mil·lenaria dels elements sobre el seu territori i la seva gran diversitat geològica, juntament amb la empremta de diferents cultures al llarg dels darrers 4000 mil anys han contribuït a una extraordinària biodiversitat i a un excepcional patrimoni prehistòric, històric i cultural. 

Gràcies a la sàvia i prudent intervenció humana ancestral dels agricultors i la consciència innata de la societat menorquina a preservar i mantenir amb cura aquest enorme patrimoni natural i cultural, l’illa de Menorca va entrar al focus d’interés de la UNESCO, convertint-se en una de les primeres regions del món en ser un model referent per a una convivència sana i armoniosa entre l’home i la natura.

La UNESCO, en el marc del programa MaB (Man and Biosphere) va declarar al 1993 la totalitat de Menorca Reserva de la Biosfera en reconeixement als seus grans valors naturals i culturals, així com al compromís de l’illa a preservar i mantenir l’extraordinari llegat natural i patrimonial. Menorca, amb una superfície d’uns 700 Km2, te concentrats en un 66% del seu territori diversos espais naturals protegits.

Per la seva riquesa prehistòrica, Menorca ha presentat a l’UNESCO la seva Candidatura per a formar part del catàleg de Patrimoni Mundial al 2022 amb el projecte ‘Menorca Talaiòtica, una odisea ciclòpea insular’.

©Lluis Ameller

Des del 2012 Menorca ostenta la secretaría tècnica dedicada al desenvolupament sostenible de la Xarxa Mundial d’Illes Reserva de la Biosfera i Zones Costeres.

Al juny de 2019 es va aprovar l’ampliació de la Reserva de Biosfera terrestre amb dues zones marines: la Reserva Marina del Nord y la del Parc Natural de S’Albufera des Grau. Aquesta ampliació converteix Menorca en la Reserva de Biosfera Marina més gran de la Mediterrània.