La insularitat, la llunyania d’Europa i l’Àfrica per la seva cèntrica situació a la Mediterrània occidental, la influència mil·lenària dels elements sobre el seu territori i la seva gran diversitat geològica, juntament amb l’empremta de diferents cultures al llarg dels darrers quatre mil anys han contribuït a una extraordinària biodiversitat i a un excepcional patrimoni prehistòric, històric i cultural.
Gràcies a la sàvia i prudent intervenció humana ancestral dels agricultors i la consciència innata de la societat menorquina per preservar i mantenir amb cura aquest enorme patrimoni natural i cultural, l’illa de Menorca va entrar al focus d’interès de la UNESCO i es convertí en una de les primeres regions del món a ser un model referent per a una convivència sana i harmoniosa entre l’home i la natura.
La UNESCO, en el marc del programa MaB (Man and Biosphere), va declarar el 1993 la totalitat de Menorca com a reserva de biosfera en reconeixement als seus grans valors naturals i culturals, així com al compromís de l’illa per preservar i mantenir l’extraordinari llegat natural i patrimonial. Menorca, amb una superfície d’uns 700 km², té concentrats en un 66 % del seu territori diversos espais naturals protegits.
Per la seva riquesa prehistòrica, Menorca ha presentat a la UNESCO la seva candidatura per formar part del catàleg de patrimoni mundial el 2022 amb el projecte ‘Menorca Talaiòtica, una odisea ciclòpea insular’.
Des del 2012 Menorca exerceix la secretaria tècnica dedicada al desenvolupament sostenible de la Xarxa Mundial d’Illes Reserva de Biosfera i Zones Costaneres.
El juny de 2019 es va aprovar l’ampliació de la reserva de biosfera terrestre amb dues zones marines: la reserva marina del nord i la del Parc Natural de s’Albufera des Grau. Com a resultat de tot això, Menorca compta ara amb la reserva de biosfera marina més gran de la Mediterrània.